Menu

. Les plantes amb els sentits

Sessions:
Lloc:
Máxim per aula: Grup Aula

Destinataris
Infantil 2
P3
P4
P5
Responsable/s
Ida Quintana  
Descripció
Amb aquest taller vull aportar, explorant l'ampli món dels sentits, una forma diferent de veure les plantes i els seus usos a través de l'observació i la manipulació. Tocarem plantes, olis, cera d'abella; escoltarem un conte d'una bruixa bona que cura els nens; i descobrirem la transformació de líquid a sòlid amb la barreja d'oli de romaní i la cera d'abella.
Objectius
Despertar la curiositat sensitiva fent servir els cinc sentits. Desenvolupar la capacitat per diferenciar les plantes i les seves parts.
Fomentar l'interès per la salut i el benestar d'un mateix d'una forma sana i natural. Ampliar els coneixements sobre l'entorn natural i també cultural de Menorca.
Motivar l'atenció per estar atents i gaudir conscientment de cada cosa que feim.


Continguts
Conceptes:

Procediments:
Les olors, les textures, els gustos, les observacions, l'intercanvi d'opinions, les converses i les explicacions ens ajudaran a entrar en el màgic món natural de les plantes, de les seves transformacions i aplicacions. Avançarem pel camí de l'aprenentatge de la fitoteràpia i la medicina tradicional menorquina.
Actituds:
En gaudirem junts, farem treballar els sentits i ens deixarem portar per tot allò que desperti la nostra curiositat; intentarem adquirir més coneixements i valors que ens puguin servir per ser una mica més respectuosos tant amb l'entorn com amb nosaltres mateixos.
Metodologia
Abans:
Treballarem el ROMANí com a planta central i com a representant de flora autòctona de Menorca. La coneixerem fresca, tal com la trobam al camp. La submergirem en oli d'oliva perquè es maceri, la filtrarem i barrejarem l'oli amb cera d'abella fresca per obtenir un ungüent per a les “pupes” dels nens.
En sentirem les olors, a través de l'oli essencial, i aprofitarem per experimentar altres plantes i espècies en diferents formats.
Escoltarem un conte, i finalment observarem la transformació de líquid a sòlid que ens ofereix el canvi físic que pateix l'oli amb la cera d'abella.

Durant:
Mostrar una mica d'informació sobre el romaní.
Després:
Un cop acabat el taller, s'hauria de seguir observant el procés de transformació de l'ungüent, ja que, a mesura que es va refredant, va canviant.
Recursos
MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
auca de les abelles 
 fogonet
plantes i espècies 
olis 
conte 
Observacions
Cal que cada nen porti un pot petit per posar l'ungüent que farem i, així, se'l podran endur a casa seva. Jo duc tot el material, però necessitaré l'ajuda d'un mestre mentre barregem l'oli en un fugonet.